Bel ons op +32(0) 50 31 50 55

Volg ons op

 • Volg Fiduciaire Ryckeman op Facebook

Bel ons op +32(0) 50 31 50 55

 • Volg Fiduciaire Ryckeman op Facebook
Mobiel menu

Maak een afspraak met onze experten

Icoon sluiten

Wenst u graag een afspraak te maken? Vul onderstaand contactformulier in of contacteer ons rechtstreeks via +32(0) 50 31 50 55.

  Nieuws

  e-Communicatie tussen u en de fiscus

  e-Communicatie tussen u en de fiscus

  Om de communicatie tussen de FOD Financiën en de belastingplichtigen te vereenvoudigen, besliste de ministerraad van 17 januari 2020 dat die communicatie meer in elektronische vorm moet gebeuren. Een wetsontwerp is onderweg.

  Communicatie met rechtsgevolgen

  Het probleem is uiteraard dat als de fiscus u aanschrijft, dat niet is om gezellig bij te praten. De communicaties nemen meer de vorm aan van een aanslagbiljet, een herziening van een aanslag, een beslissing inzake een bezwaarschrift, ...
  Omdat de FOD Financiën er zeker moet van zijn dat u die berichten goed ontvangt, en dat ze in handen komt van de persoon aan wie ze gericht zijn, moet de communicatie verlopen via een beveiligd elektronisch platform.
  Dat houdt in dat om de betrouwbaarheid en de veiligheid te kunnen garanderen, de regering gekozen heeft voor een systeem met een authentificatiemechanisme.

  Authentificeren

  De meeste toepassingen die de FOD Financiën momenteel aanbiedt vereisen inderdaad een authenticatie door de gebruiker waarbij de natuurlijke persoon moet inloggen met een token, de identiteitskaart of de app “itsme”.

  Voor vennootschappen en vzw's en voor professionals (accountants, belastingconsulenten, ...) zal het verplicht worden om de rechten en plichten via het elektronische platform te vervullen.
  Particulieren worden niet verplicht maar kunnen wel instappen (opt in). Ze mogen dus nog papieren correspondentie gebruiken, maar ze kunnen opteren om via elektronische weg te gaan. De mandataris moet steeds het platform gebruiken, zelfs als ze een particulier vertegenwoordigen.

  Welke wetboeken?

  Eénmaal van toepassing zal het elektronisch platform gebruikt worden voor rechten en plichten opgenomen in de volgende wetboeken:

  Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992

  Wetboek btw

  Wetboek registratie-, hypotheek- en griffierechten

  Wetboek successierechten

  Wetboek diverse rechten en taksen

  Wetboek minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen

  De algemene wet inzake douane en accijnzen van 18 juli 1977

  De ministerraad nam de beslissing midden januari maar tot op vandaag is er nog geen wetsontwerp neergelegd in de Kamer. Dat de fiscus klaar staat om digitaal te gaan, lijkt duidelijk maar het lijkt er op dat het wettelijk kader nog even op zich laat wachten... wellicht wegens andere prioriteiten.

  © 2021 – Fiduciaire Ryckeman | IAB-lid: 2204473N64 | Privacybeleid | Disclaimer

  Webdesign Weblounge